Skip to content

Milieusticker Frankrijk aanvragen?

Gaat u binnenkort op reis naar Frankrijk dan dient u in het bezit dient te zijn van een milieusticker/ vignet voor Frankrijk. Op deze pagina vindt u alle informatie omtrent het aanvragen van een vignet voor Frankrijk. Vraag hier uw eco vignet eenvoudig aan in 3 minuten!

Beoordeeld met 4.6 van 5 sterren
4.6/5

Vignet informatie

Vignet Frankrijk

Vraag via onlinevignet.nl uw milieusticker voor Frankrijk aan. Dit ecovignet is eenvoudig aan te vragen op een Nederlands aanvraagformulier!

Snelle verwerking

Zodra wij aanvraag ontvangen verwerken wij die binnen 24u. In slechts enkele werkdagen ontvangt u het digitale vignet als bewijs.

24/7 klantenservice​

Heeft u een vraag over het aanvragen van een vignet of over uw eigen aanvraag? Neem dan contact op met ons support team, wij zijn 24/7 bereikbaar per mail en chat.

Klant ervaringen met onlinevignet.nl

Veelgestelde vragen over het ecovignet voor Frankrijk

Ecovignet, of in het Frans een vignet Crit’Air aanvragen? Dat kan via onlinevignet.nl. Via deze handige website regelt u uw milieusticker voor Frankrijk in enkele muisklikken!

Eco vignet Frankrijk in het kort

 • Wordt steeds meer verplicht voor meer Franse steden
 • U riskeert een boete als u geen vignet hebt
 • U kunt het vignet online aanvragen en betalen met iDeal, Paypal of BanContact op een Nederlands formulier

Milieusticker/ vignet voor Frankrijk aanvragen

Vraag via onlinevignet.nl het verplichte eco vignet voor verschillende Franse steden aan! Voorkom torenhoge boetes! Een milieusticker is het zelfde als een ecovignet of milieu tolvignet dus met deze aanvraag zit u goed!

Franse milieuzones

In een groot aantal Franse steden, arrondissementen en departementen is een milieusticker verplicht, ook wel CritAir genoemd. Indien men geen ecovignet heeft riskeert men een boete van minimaal €65.

ANWB tolvignet Frankrijk

Het  vignet is niet te koop bij of via de ANWB, GWK, of tolweg kantoren. Wees dus daarom op tijd met het aanvragen van het vignet.

Parijs
Voor Parijs is het vignet verplicht.

Toekomstige milieuzones

Voor deze zones zal men in de toekomst een vignet verplicht stellen:

Avignon
Arras
Annemasse
Bordeaux
Cannes
Clermont-Ferrand
Champlan
Baskische kust-Adour
Duinkerke (Dunkerque)
Dijon
Epernay
Faucigny, Glières, Bonneville
Lille
Le Havre
Montpellier
Parijs
Reims
Rouen
Saint-Etienne
Straatsburg (Strasbourg)
Saint Maur-des-Fossés
Toulouse
Marnevallei (Vallée de la Marne)

Heb ik voor andere landen ook een vignet nodig?

Voor elk land heeft u een apart vignet nodig. Ik Duitsland kent men een Umwelt Plakette, de Italianen een ‘ticket per l’accesso’ en de Britten hebben een ‘congestion charge’.

Levertijd van de eco vignet Frankrijk (Air Quality Certificate)

In drukkere periodes kan de levertijd tot 4 weken bedragen, in de rustigere maanden is het ongeveer 10 werkdagen. Heeft u het vignet aangevraagd maar nog niet op tijd voor vertrek ontvangen? U ontvangt een mail bevestiging van de aanvraag welke kan fungeren als een bewijs van uw bestelling en classificatie van uw voertuig.

Wat is een vignet Crit’Air/ ecovignet/ milieusticker nou precies?

Bent u van plan om met de auto naar Parijs op reis te gaan dan heeft u vanaf 1 juli 2017 verplicht een vignet nodig. Wanneer u deze sticker niet hebt riskeer een hoge boete van bijna 70 eur. Het vignet is niet alleen verplicht in Parijs maar ook in andere Franse steden zoals Lille, Lyon en Grenoble.

Vanwege het overschrijden van de maximale hoeveelheid stikstofoxide in het centrum van Parijs is de milieusticker ingevoerd. Wanneer de grens bereikt wordt kan de Franse overheid besluiten om bepaalde auto’s te weren om de grens naar een lager niveau te brengen. Onlinevignet.nl is een website die de reiziger ondersteunt met het aanvragen van een vignet, voor deze dienstverlening betaald u extra kosten. Via de site https://www.certificat-air.gouv.fr/ kunt u het ook aanvragen, dit is de site van de Franse overheid.

Milieusticker/ vignet Frankrijk bestellen

U kunt de sticker online bestellen via deze pagina. De pagina is volledig in het Nederlands beschikbaar en u kunt afrekenen met iDeal, Paypal, Creditcard of bankoverboeking. Let op: wees op tijd met het bestellen aangezien de verwerkingstijd op kan lopen tot wel 4 weken!

Mag ik zonder vignet Frankrijk in?

Het is mogelijk om zonder vignet Frankrijk binnen te reizen. Het is echter niet toegestaan om zonder ecovignet in steden te komen waar een ecovignet verplicht is. Vraag daarom een vignet voor Frankrijk aan.

France by night. Met een vignet mag je alleen sommige steden in.
France by night.

Frankrijk Vignet hergebruiken

U kunt het vignet  voor Frankrijk hergebruiken. Het is namelijk onbeperkt lang geldig, tenzij u uw vooruit vervangt of de sticker er af krabt. U hoeft niet jaarlijks een nieuw vignet aan te vragen!

Ik heb mijn milieusticker Frankrijk nog niet ontvangen?

Het kan voorkomen dat de verwerking van het vignet iets langer duurt omdat bijvoorbeeld niet alle documenten zijn aangeleverd. U kunt onze klantenservice contacten om de status na te vragen.

Milieusticker Frankrijk bestellen in het Nederlands met iDeal en zonder Creditcard

Via onlinevignet.nl kunt u betrouwbaar en makkelijk uw vignet voor Frankrijk bestellen en afrekenen met iDeal. Uw milieusticker Frankrijk zonder creditcard bestellen is dus mogelijk.

Milieusticker Frankrijk kopen aan de grens

Het is niet mogelijk om de milieusticker voor Frankrijk aan de grens te kopen.

Diesel vignet voor Frankrijk

Het diesel vignet voor Frankrijk is het milieusticker voor Frankrijk. Mocht u op zoek zijn naar het diesel vignet Frankrijk dan kunt u dus ons officiële milieuvignet bestellen.

Waarom is een milieusticker voor Frankrijk nodig?

Op grond van een wet in Frankrijk, de Crit’Air, kunnen steden in Frankrijk een milieuzone instellen.

Mocht er een milieuzone gelden dan mag u de stad alleen in, met uw voertuig, als u in het bezit bent van een certificaat. Deze milieuzones zijn ingesteld om bepaalde gebieden vrij te houden van voertuigen die teveel afstoten en het milieu vervuilen.

De wet moet er voor zorgen dat de luchtkwaliteit wordt gewaarborgd blijft. In Frankrijk is luchtvervuiling een groot probleem voor de gezondheid. Bijna de helft van de Franse bevolking ademt dagelijks lucht in die niet voldoet aan de gezondheidsnormen. Dit heeft geresulteerd in velen gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen, astma, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Het Franse ministerie van Volksgezondheid schat dat luchtvervuiling elk jaar 48.000 vroege sterfgevallen veroorzaakt (cijfer 2016), waardoor de levensverwachting met meer dan twee jaar kan afnemen. In oktober 2013 kwalificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) buitenluchtvervuiling als officieel kankerverwekkend voor de mens.

Frankrijk kent drie soorten milieuzones:

 • Permanente milieuzone

  • Een permanente milieuzone geldt voor het hele jaar, bijvoorbeeld in Parijs;
  • U mag deze zone alleen betreden met een certificaat, met uitzondering op de beperkingen;
  • Mogelijk dat er beperkingen zijn, bijvoorbeeld na 20u of het weekend;
  • De zone wordt aangeduid met borden bij het begin en het einde.
 • Tijdelijke milieuzone

  • Een tijdelijke milieuzone geldt alleen als er sprake is van een extreme vervuiling;
  • De omvang van de zone kan verschillen per regio;
  • Een tijdelijke zone wordt aangekondigd via borden op de snelweg op het nieuws.
 • Lage emissiezone (van 2020/ in Parijs vanaf 1 juli 2019)

  • De zone mag alleen betreed worden door de minder vervuilende voertuigen;
  • De (lokale) autoriteiten dienen zelf te bepalen wat de omvang van de zone is, voor welke voertuigen deze toegankelijk is, de duur van de zone en de uitzonderingen.
  • De (lokale) autoriteiten dienen uiterlijk 30 december 2020 de zones ingesteld te hebben;
  • De lage-emissiezone in Parijs wordt ingevoerd op 1 juli 2019.

Wat is een milieusticker of vignet?

Het certificaat is een ronde sticker die op een zichtbare plek op de voertuig aangebracht moet worden. Een milieusticker is verplicht voor alle voertuigen met uitzondering van landbouwmachines en bouwmachines.

Er zijn 6 verschillende soorten certificaten in 6 verschillende kleuren. Het soort certificaat en bijbehorende kleur wordt bepaald door:

 • Soort voertuig (auto, motor etc.)
 • De emissienorm (CO2- uitstoot)
 • Bouwjaar van voertuig
milieuzones Frankrijk
 Milieu certificaten Frankrijk

Van de 6 kleuren is de groene sticker bestemd voor de (elektrische/ waterstof) voertuigen met de minste uitstoot oftewel het schoonst zijn voor het milieu. 

Naast de kleur groen zijn er ook de kleuren paars (1), geel (2), oranje (3), rood (4) en grijs (5). 

De cijfer staat in dit geval voor de uitstoot en de vervuiling, hoe hoger het getal hoe minder schoon de voertuig. 

Auto’s met een registratie van voor 1997 en motoren van voor 1 juni komen niet aanmerking voor certificaat. De reden hiervan is dat deze voertuigen te vervuild zijn.

 

De sticker dient op een zichtbare plek aangebracht te worden. Voorkeur gaat uit naar aanbrengen op binnenkant vooruit aan de rechterkant. Zo is deze altijd duidelijk te zien als uw voertuig wordt gecontroleerd. Mocht uw sticker niet zichtbaar zijn aangebracht dan kan er een boete uitgedeeld worden.

Komt uw voertuig wel in aanmerking voor een certificaat vraag deze dan altijd aan, ook als u niet zeker weet of stad waar u naartoe reist een sticker verreist. Mocht u dan toch besluiten een milieuzone te betreden dan ben u in ieder geval in het bezit van een certificaat en voorkot u een boete van minimaal EUR 68,-.

Hoelang is een milieusticker/ vignet Frankrijk geldig?

Per voertuig hoeft er maar 1 milieusticker aangevraagd te worden voor de gehele levensduur van de voertuig.

Dit omdat een voertuig zijn gehele levensduur dezelfde milieu-classificatie behoudt. Let wel op het certificaat moet wel goed leesbaar blijven, mocht dit niet meer het geval zijn dan dient er een vervangende sticker aangevraagd te worden. Om de houdbaar en leesbaar te behouden is de sticker gemaakt van materiaal en inkt die beide lang mee gaan.

Wat kost een vignet voor Frankrijk?

De kosten van een certificaat bedragen EUR 19,95 per voertuig. Deze kosten zijn inclusief alle bijkomende kosten en verzending. Betalen kan eenvoudig via vertrouwde en veilige betaalmogelijkheden zoals iDEAL, BankContact, Visa en MasterCard.

Wat is de levertijd van het vignet Frankrijk?

Na ontvangst van uw aanvraag wordt deze verwerkt binnen 24u. Uw certificaat ontvangt uiterlijk binnen 10 werkdagen, in drukkere periodes kan het tot vier weken duren. Een spoedaanvraag is helaas niet mogelijk. Echter ontvangt u wel een bewijs van aanvraag en een digitaal vignet.

Milieusticker Frankrijk Spoed

Mocht u met spoed naar Frankrijk, Parijs of een andere Franse stad willen dan kunnen wij u toch helpen. Er bestaat geen spoed procedure maar wij kunnen u bepaalde documenten toesturen waarmee u toch veilig naar Frankrijk kunt. Neem na het aanvragen van het vignet contact met ons op.

Is voor andere voertuigen een vignet ook verplicht?

Alle voertuigen met uitzondering van landbouwmachines en bouwmachines dienen in het bezit te zijn van een milieusticker. Ook wanneer u in het bezit van een lease of huur auto dient u zelf zorg te dragen voor een certificaat.

Mocht u een auto huren in Frankrijk dan is deze in de meeste gevallen al voorzien van een sticker.

Wat zijn de uitzonderingen?

Vignet niet nodig voor Europese gehandicapten parkeerkaart

Bent u in het bezit van een Europese gehandicapten parkeerkaart dan gelden de maatregelen niet voor uw voertuig.

Wel diet u in het bezit te zijn van een certificaat behorend bij uw voertuig. Mocht uw voertuig ouder zijn dan 1997 en kunt u geen certificaat aanvragen? Dan zult u toch toegelaten worden in de betreffende zones.

In het kort dient u dus altijd in het bezit te zijn van een certificaat met een voertuig met een registratie na 1997. De maatregelen per zone gelden dan niet en alle zones zijn voor u toegankelijk ongeacht de soort milieusticker.

Oldtimers zijn vrijgesteld van vignet*

*Voor oldtimers die in Frankrijk zijn geregistreerd geldt er een vrijstelling op het aanvragen van een certificaat.

Oldtimers die in Nederland zijn geregistreerd komen helaas niet aanmerking voor een vrijstelling. Met een oldtimer is het dan ook niet mogelijk om een certificaat aan te vragen en de milieuzones te betreden.

Vignet regels voor oldtimers.
Oldtimers uit Frankrijk zijn vrijgesteld voor een vignet.

Wat zijn de boetes en sancties indien ik geen milieusticker voor Frankrijk heb?

Indien u zich schuldig maakt aan onderstaande punten riskeert u de kans op een boete:

 • Het betreden van of parkeren in een milieuzone zonder certificaat;
 • Gebruik van een frauduleus of vervalst certificaat;
 • Gebruik van een onleesbaar certificaat of een certificaat dat niet zichtbaar is aangebracht;

De boetes bedragen EUR 68 voor personenvoertuigen en motoren en EUR 135 voor vrachtwagens.

Bij het niet in bezit zijn van een certificaat riskeert u een boete. Fddd 

Back To Top